Inspiration·Lifestyle

Met deze 8 tips kan ook jij een vet cool Sinterklaasgedicht schrijven!

sinterklaas gedichtHet Sinterklaasgedicht. Sommige mensen schudden de een na de andere mooie, grappige en ook nog rijmende zin uit hun mouw. Terwijl anderen liever bevallen van een tweeling dan dat ze een Sinterklaas gedicht schrijven. Ok. Dat kan. Ik vind gedichten schrijven wel heel erg leuk! Wel moet ik er altijd even de tijd voor nemen en er echt even voor gaan zitten. Dan komt de ene na de andere zin gewoon boven borrelen en flans ik zo een, twee of drie gedichten in elkaar. Zo ook van de week. Twee stuks dit jaar en eigenlijk vind ik het jammer dat ik het alweer klaar heb. Soms kom je lekker in een soort flow en dan kan ik wel doorgaan en doorgaan. Maar omdat ik weet dat het niet voor iedereen een feestje is ben ik even bij mezelf te raden gegaan waar ik op let tijdens het schrijven van een gedicht. Dat heb ik hieronder in de vorm van acht tips voor je op een rijtje gezet! Na het lezen hiervan weet ik zeker dat het schrijven van jouw gedicht een makkie wordt!

1. Het onderwerp

Begin met het nadenken over waar je over wilt dichten. Dat kan door een kort lijstje te maken met allerlei dingen die je weet van de persoon voor wie het gedicht is. Denk aan: karaktereigenschappen, sociale status, werk, gebeurtenissen van het afgelopen jaar, hobby’s, familie, reizen, grapjes, bijnamen, quilty pleasures, woonplaats, nieuwtjes, feitjes en ga zo maar door… Je kunt het natuurlijk ook over je cadeau en/of surprise hebben.

2. Cliché’s NIET doen

Je kent de standaard zin wel: ‘Sint zat te bedenken, wat hij … dit jaar zou schenken’. Niet doen. Hoe meer gebruik je maakt van cliché’s, des te meer mensen zullen denken dat je er amper moeite voor hebt gedaan. En dat is niet waar. Je kunt af en toe een cliché gebruiken, maar doe het dan als grap en maak dat dan ook duidelijk in het vervolg van je gedicht. Zoek je een manier om je gedicht te beginnen? Kijk dan eens hier. 

3. Hoe moet je rijmen?

Rijmen kan je op heel veel verschillende manieren. Bij mij werkt het altijd als volgt: Ik bedenk eerst een hele zin en kijk vervolgens naar het laatste woord van die zin. Met dat woord ga ik op zoek naar een rijmend woord voor de volgende zin. Dat doe ik meestal zelf, maar op deze site kun je ook perfect naar rijmwoorden zoeken. Ik ga meestal in mijn hoofd het hele alfabet langs. Is het woord bijvoorbeeld mooi: booi, dooi, fooi, gooi, hooi, joy, klooi, tooi, indianentooi, zooi… Dan pak ik een van die woorden en ga daar een logische, leuke, toepasselijke zin van maken. Blijkt nu dat er niks zinnigs op rijmt dan probeer ik de zin opnieuw te formuleren en gebruik ik vervolgens dezelfde methode. Dit lukt uiteindelijk 99 van de 100 keer. Die ene keer dat het niet lukt schrap ik gewoon de hele zin en ga ik verder met een ander onderwerp. Even een klein voorbeeldje:

Je bent gek op snoep, tennis en je kinderen (kinderen is een heel lastig woord om te rijmen dus ik maak de zin anders…)

Je bent gek op snoep, tennis en je kinders (met dit woord kan ik wel wat leuks bedenken)

en niet te vergeten je vriendje Piet, die zorgt voor een buik vol vlinders (of ik maak de volgorde van de zin anders)

Je bent gek op je kinderen, tennis en snoep (op zoek naar een rijmwoord: poep, loep, groep, floep, roep, soep, troep, whoop whoop)

het liefst gooide je zelfs dropjes en chocola door je soep (of)

en ook prosecco en truffelmayo zijn een feestje, whoop whoop

4. Humor, zoveel mogelijk!

Hoe grappiger een gedicht hoe beter vind ik altijd. Dit is het perfecte moment om iemand terug te pakken. Niet gemeen worden natuurlijk. Maar een beetje pesten kan geen kwaad. Denk aan rare gewoontes, guilty pleasures, blunders of aan grappige momenten van het afgelopen jaar. Humor maakt je gedicht persoonlijk en ook aangenaam om naar te luisteren.

5. Less is more

Als je het lastig vind om te rijmen, maak het jezelf dan niet te moeilijk door een ellenlang gedicht op te stellen. Keep it simple. Sommige korte gedichten zijn gewoon krachtiger. Ik vind het leuk om een lang gedicht te schrijven, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je lettertype vergroten waardoor het in ene heeeeeeeeel lang lijkt.

6. Het ritme

Zorg dat het lekker loopt. Misschien is dat nog wel het belangrijkste van alles. Niks zo vervelend als een gedicht dat hapert en bijna niet is voor te lezen. Zo komt alle genomen moeite ook niet tot z’n recht. Lees het daarom keer op keer hardop aan jezelf voor. Dat mag ook in je hoofd, maar lees het door, keer op keer en nog een keer. Loopt het niet lekker probeer dan eens de volgorde van de zin te formuleren of om woorden toe te voegen of weg te laten.

7. Maak er wat moois van

Wie niet sterk is moet slim zijn. Dus wie niet goed kan rijmen maakt dat z’n gedicht er zo gelikt uitziet dat de aandacht daarheen gaat. Dus een fijn lettertype, mooi papier, eventueel een gebrand (met een aansteker) randje langs de kant. Een plaatje, een foto… Wat dan ook :).

8. Perfect bestaat niet

Tenzij je professioneel dichter bent en geld verdiend met het publiceren ervan, dan is deze tip niet voor jou. Maar let’s be real, laten zien dat je ergens je best voor hebt gedaan is helemaal goed genoeg. Het gaat tenslotte om het idee. Dus maak er niet meer van in je hoofd dan dat het is. Maak er gewoon een feestje van.

Ok dat waren ze! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb je nog een goede tip en wil je hem delen… Laat het weten in de comments! Veel plezier met schrijven!! You can do it!

Bron foto

Een gedachte over “Met deze 8 tips kan ook jij een vet cool Sinterklaasgedicht schrijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s