Lifestyle·To do·Travel

Gratis in Amsterdam

logo_iamsterdam1Gratis. Gratis. Gratis! Ik mag heel graag geld uitgeven, maar gratis blijft toch altijd mijn lievelings. Daarom vandaag een lijstje met toffe uitjes, geheel kosteloos, in Amsterdam. Amsterdam lijkt misschien duur, maar er is zoveel te doen waar je niet voor hoeft te betalen. Lees maar mee…

1. Hofjestour

Om te beginnen heb je heel veel schattige verborgen hofjes in Amsterdam. Hofjes zijn verborgen pleintjes/parkjes met allerlei huisjes achter onopvallende deuren. Op het Spui vind je bijvoorbeeld het 14de-eeuwse Begijnhof. Vroeger was dit het terrein van een groepje gelovige vrouwen die allemaal de gelofte van kuisheid hadden afgelegd, maar tegenwoordig vind je er een mooi kapelletje en een kerk. Elke dag kun je hier overdag gratis een kijkje nemen. Wil je meer hofjes bezichtigen en er een soort tour van maken, neem dan eens een kijkje op Amsterdamsehofjes.nl.

DCBegijnhofNC

2. Sloffen en struinen langs prachtige pandjes

Regel een park&ride ticket met 2 gratis OV fietsen en ga op ontdekking. Lopen kan natuurlijk ook prima! Amsterdam is een heerlijke stad om door te slenteren… Er is zoveel moois. Ga naar de Jordaande Pijp of de Plantage buurt en aanschouw al dat moois. Je kunt natuurlijk ook een route volgen. Via deze site kun je prima wandelroutes in Amsterdam uitstippelen. Ondertussen neem je lekker een koffie’tje hier, een broodje daar enzovoort. Je kent t wel 🙂

3. Street art spotten

In het buitenland sta ik vaak te apegapen bij prachtige street art, maar dat in eigen stad ook zoveel moois te bekijken was wist ik eigenlijk niet. Je kunt op eigen gelegenheid heel veel gave street art spotte, doe dan hier je inspiratie op waar te beginnen. Laat je je liever rondleiden boek dan een tour! Deze zijn te voet en deze per fiets (niet gratis).

HywM_file7

4. Bling bling tour, ook weer gratis

Wist je dat Amsterdam bekend staat als ‘City of Diamonds’? Ik niet. In Amsterdam vind je namelijk Gassan Diamonds. In deze diamantslijperij kan je gratis bling bling bekijken. Je kunt een gratis rondleiding volgen waar wordt verteld hoe en waar diamanten worden gevonden, en vervolgens hoe ze geslepen en geclassificeerd worden. Je ziet de slijpers aan het werk, je krijgt uitleg met echte briljanten en natuurlijk is er mogelijkheid om iets te kopen. Hoeveel bling bling wil je hebben op een dag? Zolang je niet tot een aankoop wordt verleid is dit natuurlijk hartstikke gratis, maar zodra de diamanten je overspoeld hebben met hun schoonheid, tsja… Dan ga je daarna lekker gratis het volgende dingetje op dit lijstje bezoeken. En de komende maanden of jaren ook 😉

5. Het allersmalste huisje te wereld

Deze heb je ongetwijfeld al eens tijdens een toeristisch bezoekje aan Amsterdam gezien. Zo niet, DAN MOET JE DAT ECHT EEN KEERTJE DOEN. Navigeer jezelf met wat voor vervoersmiddel (of zonder) dan ook naar Singel nummer 7. Dit lieve huisje staat midden in het centrum en is echt maar één meter breed. Helaas zie je achtergevel die een stukje breder is, maar weet dat de voorgevel echt maar één meter breed is. Als je dan even doorloopt naar nummer 22 in de Oude Hoogstraat (heel vlakbij) dan staat daar het allerkleinste huisje van Europa. Dit is nu een thee- en keramiekboetiekje en daar kun je even naar binnen. Een piepklein huisje met een typisch Amsterdamse klokgevel. De gevel is slechts 2.02 meter breed en het huis zelf is 6 meter diep. Cute!

 

23Apr13-55

6. Festivals

Er zijn zoveel leuke festivals in Amsterdam waarvan er best heel veel gewoon gratis te bezoeken zijn. Het seizoen loopt ongeveer van april tot januari. Dus elke maand is er wel iets te doen. Een aantal voorbeelden zijn Koningsdag, Gay Pride (check mijn artikel en vlog van afgelopen jaar, dan weet ik zeker dat je ook wilt), Uitmarkt, Open Monumentendag, Grachtenfestival, Amsterdam Light Festival…. Enzovooooooort. Wil je precies weten wat er wanneer te doen is dan is hier een fijn overzicht.

IMG_1892

7. Met het pontje

In New York gaan legio mensen met het gratis pontje een rondje varen langs het Vrijheidsbeeld. In Amsterdam hebben we natuurlijk ook een pontje. Meerdere zelfs. Dus waarom niet gratis een stukje varen over ’t IJ en alle mooie gebouwen vanaf het water aanschouwen. Super leuk! Parkeren in Amsterdam Noord is trouwens ook goedkoper dus dan sla je meteen twee vliegen in één.

IJveer 1800x1020-1

8. Waar je gulden een daalder waard is

De markt! Where else? Amsterdam heeft zoveel leuke markten. Ook hier geldt, het is gratis zolang je je niet laat verleiden tot een aankoop. Een vers sapje, lekker visje, leuke oorbelletjes voor weinig, je kent t wel. Zolang je bij die diamantentour niks koopt kan je hier helemaal losgaan ;). De markten waar ik graag kom zijn de Albert Cuypmarkt (gewoon omdat dit mijn oude vertrouwde buurtje is en je er heerlijk kunt rondsnuffelen naar leuke en lekkere spulletjes), Sunday-market (heel leuk voor cadeautjes en elke eerste zondag van de maand in het Westerpark, ik schreef er ook een artikel over ) en Pure markt (voor alles wat met ambachtelijk en echt eten en drinken te maken heeft). Maar ook de Dappermarkt en de Noordermarkt zijn leuk om eens te bezoeken.

albert-cuyp-markt

9. Lekker buiten

In de stad vind je ook super veel leuke parken en mooie binnentuinen waar je heerlijk met je kleedje en een drankje kunt neerploffen na een dagje rondzwerven door de stad. Mijn favorieten zijn het Sarphatipark, het Vondelpark en het Amsterdamse Bos. In het Vondelpark kun je de hele zomer ook naar gratis optredens in het Openluchttheater. Maar ook het Oosterpark, het Westerpark en het Rembrandtpark zijn zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Vondelpark-fontijn-2

Heel veel plezier!!!

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s