DIY·Inspiration·Shop

De allerleukste Ikea hacks

51b9d452fb04d62dbb00206f._s.fit_w.1280_h.1280_Ikea is fijn. Goedkoop (meestal). Handig. Snel. En leuk! Ik ken weinig of geen mensen die nog nooit iets bij Ikea hebben gekocht. Ik mag heel graag een rondje Ikea doen. Het hele rondje zelfs, zonder gebruik te maken van de ‘korte route’. Gewoon lekker binnengluren in al die huiskamertjes, leuke idee’tjes oppikken en ik kom nooit buiten zonder een aankoop. Sterker nog meestal ga ik voor minder dan honderd euro niet de deur uit. Zo goedkoop is het dan ook weer niet, maar goed hier spreekt dus een groot Ikea fan. Met mij natuurlijk heel veel mensen met als gevolg  dat iedereen in Nederland, Europa of wereldwijd hetzelfde interieur heeft. Met een Billy boekenkast, een Ektorp bank, een … Echt origineel ben je al gauw niet. Is dat erg? Dat ligt eraan. Heel vaak vind ik het geen probleem, maar als het me toch enigszins stoort dan ga ik op zoek naar een Ikea Hack.

Vorige week speurde ik Google en Pinterest af naar leuke Ikea hacks. Ik ga er stiekem vanuit dat iedereen wel weet wat hacks zijn. Maar voor de zekerheid, toch even dit: hacken lijkt heel erg op ‘do-it-yourself-en’. Je gebruikt een bestaand item op een heel andere manier dan origineel de bedoeling was. Of je geeft items een geweldige make-over zodat deze bijna onherkenbaar zijn. Het is veel makkelijker om een bestaand item te gebruiken en dat te customizen dan wanneer je helemaal vanaf nul begint. Het allerbelangrijkste is dat het een leuk creatief proces is. Er bestaan overigens niet alleen Ikea Hacks, maar ook Life Hacks, Food Hacks en ga zo maar door. Allerlei slimme trucjes om je leven net even wat leuker, handiger of makkelijker te maken. In dit geval gaat het dus om Ikea producten. Dezelfde goedkope, handige, snelle en leuke kast als iedereen, maar dan uniek! Klinkt ok of niet?

Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet die mijn aandacht trokken en die je misschien inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. In plaats van een uit duizenden heb je dan een absolute ‘one of a kind’. Google of Pinterest zelf maar eens Ikea Hacks. Ik stond verbaasd wat een likje metallic spray paint, verf of andere knoppen niet kunnen doen.

Ik begin met mijn absolute favoriet, deze hack van de Billy Boekenkast. Zo ziet hij er normaal uit:

billy-boekenkast-wit__0252367_PE391149_S4

En dit kun je er bijvoorbeeld van maken:

51b9d452fb04d62dbb00206f._s.fit_w.1280_h.1280_

Bron

Hoe tof is dit voor een kinderkamer? Ik ben gek op de Amsterdamse grachtengeveltjes en zit dan ook regelmatig te kwijlen bij de prachtige (maar dure) kasten op www.kastvaneenhuis.nl.

KastvaneenHuis-zomerfoto

Bron

Mooi he? Maar goed duur dus. Zelf maken via Ikea is een heel stuk makkelijker! Zie hier hoe je de kast dan kunt inrichten.

Deze staat dan ook hoog op mijn lijstje als het gaat om DIY-projecten hier in en om het huis :).

Deze zijn trouwens ook gemaakt van Billy-boekenkast:

2fb8b062ea0a6bb1ce5bc685ab32d835

Bron

6287f1daa8c4840f2c2ad79532c16ae9

Bron

Dan door naar de volgende. Hoe tof is dit kastje?

e3e0b129ce8b13a6042bcc927d8a3ce7

Bron

En dan te bedenken dat deze Kallax kast er eigenlijk maar heel zo gewoontjes uitzag.

kallax-shelving-unit-white__0243977_PE383239_S4

I’m impressed. Paar nieuwe retro-pootjes en een MDF-plaatje rondom en tada. Het lijkt zo simpel en toch kom ik er niet op als ik door de Ikea loop. De Kallax kast heb je in vele soorten en maten. De volgende plaatjes zijn ook ‘gewoon’ Kallax kasten:

23-ikea-kallax-expedit-shelf-hacks

Bron

ikea-hack-12.3

 

Bizar toch hoe anders? Hoe je van een simpel vakkenkastje gewoon een megahandig opbergsysteem voor in je walk-in-closet maakt.

ikeahacks_5

Hierboven zie je een standaard wijnflessenrek, die hier gebruikt wordt voor kruidenplantjes en rechts wordt van een magnetische messenlijst een opbergplaats voor speelgoed aut’s gemaakt. Funny!

ikea-hack

Bron

Bij Ikea heb je een gigantische collectie aan standaard tafels, maar wanneer je dat net te basic vindt dan gebruik je gewoon alleen de poten. Bij bovenstaande hack hebben ze het tafelblad weggelaten en vervangen door een betonnen plaat. I love it!

ikeahack_4

Bron

En kijk dit nou! I never knew! Dit is gewoon een wasmand van de Ikea gebruikt als kleine foto-studio. Ik ben al een tijdje aan het overwegen of ik een kleine foto-studio wil om wat producten te fotograferen, maar ik geloof dat ik hem zojuist gevonden heb. Prima budgetproof oplossing. Geniaal zijn sommige mensen toch…

15618521573_256682f7b5_b

Bron

Deze hack met de Ekby Valter van Ikea vind ik ook echt super leuk. De lampen’kap’ zelf komt niet van Ikea volgens mij, maar je kunt ook prima iets van een bloempotje of een andere variant gebruiken. Deze budgetsteun kost slechts €1,- per stuk.

15618608943_127457a8f1_b

Bron

Wauw! Ik weet zeker dat ik al honderd of misschien duizend keer langs dit krukje ben gelopen en er nooit een blik op heb geworpen. En check nu deze foto rechts. Gaaf toch? Gewoon boomstammetje erop boren, lief leeg flesje, beetje water erin, roosje, tralalala klaar! Oh ja en ook niet geheel budgetonvriendelijk €3,99. Misschien dat ik de pootjes wel wit zou verven, nog mooier :). Of heb je het krukje ook niet gewoon in het wit :).

16051140908_caefecaf74_b

Bron

Met deze klok van Bondis (van €14,95) en een simpele riem van H&M maak je deze te gekke hangende klok. De riem maakt de klok zoveel unieker en nog meer retro dan hij al was.

En heb je al zin om te DIY’en? Ik wel. Ik heb legio inspiratie en kan niet wachten om weer een rondje Ikea te maken. Welke Ikea Hack vind je het leukst? En mocht je besluiten een van bovenstaande te maken naar aanleiding van dit artikel, laat het me dan even weten met een foto’tje enzo. Vind ik leuk! Ben je nog lang niet klaar met het bekijken van Ikea Hacks, kijk dan even op www.ikeahackers.net.

Ps: Wist je dat de Ikea catalogus het meest gedrukte ‘boek’ ter wereld is. Er zijn er zelfs meer van gedrukt dan de Bijbel. Bizar!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s