DIY·Food·Kids

DIY: mooiere koekjes dan deze bestaan niet

11410373_822876391133534_495402684_nEr zijn van die mensen die kunnen bakken als de beste. Die kijken allerlei hippe kookprogramma’s en hebben van die mooie glanzende Kitchen-Aid keukenmachines in hun keuken staan. Ze toveren de ene prachtige taart na de andere lekkernij tevoorschijn en doen kwalitatief echt niet onder voor de lokale banketbakker. Je mag best weten die mensen benijd ik altijd stiekem. Waar halen ze de tijd vandaan en hoe is het mogelijk dat iedereen in ene van die mooie taarten kan maken.

Komt dat door die programma’s? Vroeger deden alleen banketbakkers dat toch? Ik kan best wel aardig koken, maar bakken is nog altijd niet zo aan mij besteed. Echter met twee kleine kids en heel veel quality time samen was het laatst toch echt eens tijd om samen de keuken in te duiken. Het was koud buiten en regende dus koekjesbakken leek mij wel een eenvoudigste en leuke bezigheid  voor mijn peuter van drie en mijn peuter van een. Ik kocht een pak koekjesmix en wat andere benodigheden om het geheel te versieren en begon nog even te googlen voor inspiratie. Ik gebruikte zoektermen als ‘mooiste koekjes’ ‘koekjes bakken met kinderen’ en nog wat andere soortgelijke zoektermen en prompt belandde ik bij dit soort foto’s:

Bron

OMG! Ik ben verliefd.Wauw, hoe kun je niet verliefd worden op deze mega zoete schattige koekjes van Eef Lillemor. Ze zijn zo perfect, die flamingo’s, de ijsjes, die kawaii-achtige gezichtjes met die roze wangetjes.

a275324f6be16187139e46ae6cf29e26

Ik wil ze allemaal! Ik wil het ook kunnen en ik wil absoluut nu weten hoe je dit maakt! Helaas gaat het gebruik van mijn Iphone in nabijheid van mijn twee kleine Iphone-addicts niet zo lang goed en dus besloot ik op eigen kracht en creativiteit te gaan bakken. En eerlijk gezegd was ik best trots op het resultaat wat ik met wat roze glazuur en een aantal chocolade en caramelstiften (ja, ik wist het ook niet, maar dat bestaat en is heel handig en makkelijk en lekker!) tevoorschijn kon toveren samen met mijn creatieve peuterteam. Tadaaaaaa: Het haalt het bij lange na niet bij de schoonheid van bovenstaande koekjes, maar voor een dummy bracht ik het er best aardig vanaf. Ik wacht geduldig af tot de kids op bed liggen en schuif dan met een grote kop thee achter de computer op zoek naar het geheim achter deze koekjes. Ik wil het ook leren. Al heel snel kwam ik erachter dat je op de site van Eef Lillemor cookie cutters kunt bestellen. En wel deze:

469918ab60e39300d233a091dab6cc69

Mocht je ze willen bestellen klik dan even hier.

Ok, dat is een goed begin, maar eigenlijk gaat het me meer om hoe ik dat mooie laagje erop krijg en hoe blijft dat zo goed zitten? Google I need you.

In mijn zoektocht kom ik heel veel bedrijven tegen die dit soort coole koekjes (en nog veel meer soorten, ook gepersonaliseerde) verkopen. Of je kunt er workshops volgen om dit te leren :). Oeeeeee, dat wil ik! Bijvoorbeeld bij Koekiekoekie.nl, of bij de Koekenbakkers.nl en in deze 3d Cookie Cutter Shop op Etsy kun je nog veel meer fantastische koekjesvormen kopen:

Dat schaapje en die egel!!! Door mij enigszins in deze websites te verdiepen kom ik erachter dat de koekjes die ik bedoel zijn versierd met glazuurdecoraties of met Royal Icing. Zo dat heeft me even wat tijd gekost om de juiste zoekcriteria te vinden. Al snel vind ik dan ook het antwoord op mijn vraag, hoe je dit kunt maken. Het antwoord komt van Laura van Laura’s Bakery. Zij schrijft dat koekjes decoreren helemaal niet moeilijk is, maar dat je veel geduld moet hebben en dat je het vaak moet doen om er een soort van handigheid in te krijgen.

  1. Je begint met koekjes bakken en laat ze af koelen. Zij geeft het volgende recept voor koekjes, maar er zijn er natuurlijk veel meer.
  2. Voor het versieren kan beginnen maak je de Royal Icing. Dit is een soort glazuur dat hard wordt en waarmee je mooie lijntjes op je koekjes kunt tekenen die je later weer inkleurt. Je hebt er poedersuiker, water en eitwitpoeder voor nodig. Het precieze recept met de juiste verhoudingen vind je hier.
  3. Je kunt allerlei kleurstoffen zoals kleurpoeder of kleurgel toevoegen om de Royal Icing een leuk kleurtje te geven.
  4. Daarna heb je spuitzakken nodig met eventueel spuitmondjes (wat een gek woord?!) om de Royal Icing aan te brengen. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, maar je kunt ook gewoon plastic snoepzakken gebruiken en daar het puntje vanaf knippen.
  5. Dan breng je het glazuur aan in elke gewenste vorm, wacht totdat het hard is om eventueel nog een ander laagje daarbovenop aan te brengen, totdat je koekje af is. Daarna moet je ongeveer 24 uur wachten totdat het glazuur volledig is uitgehard en je het niet meer kunt beschadigen. Je bewaart ze natuurlijk in een bak of blik met een deksel erop zodat er geen lucht bij kan komen.

Wil je net als ik nog even live zien hoe dit gaat, bekijk dan het volgende filmpje even.

Of deze als je wilt oefenen met schattige gezichtjes met wangetjes en dergelijke.

En zo zijn er nog honderden filmpjes te zien met tips & tricks rondom het decoreren van koekjes met Royal Icing. Deze DIY komt zeker hoog in mijn to do-lijstje te staan. Waarschijnlijk worden ze lang niet zo mooi als die van Eef Lillemor, maar wie niet waagt niet wint. En zoals Laura zei, baart oefening kunst! Heb jij weleens van die prachtige koekjes gemaakt? Show me! Of heb je nog een gouden tip die iedereen moet weten? Let me know!

Mocht je geinspireerd zijn naar aanleiding van dit artikel stuur me dan heel graag een foto van al je mooie baksels :). Vind ik leuk!

2 gedachten over “DIY: mooiere koekjes dan deze bestaan niet

  1. Ik vind ze zo gaaf! De koekjes van Eef zie ik regelmatig voorbij komen want ik volg haar instagram account 🙂 Lijkt me super om ze zelf te kunnen maken 🙂 maar vind jou koekjes ook al heel tof geworden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s